Az igazi vezetés az én-vezetéssel kezdődik.

Lilla Kertész

4 lehetséges probléma, amit az AI okozhat és néhány tipp a megoldásukra

2023. május 12. - Kertesz Lilla

career_coaching_instagram_post.png

 

A mesterséges intelligencia (angolul: Artificial Intelligence, vagyis AI) egy rohamos léptékben fejlődő terület, amely az utóbbi időszakban egyre szélesebb körben terjedt el, szinte gomba módon szaporodik, és a lehető legváltozatosabb területeken gyorsíthatja fel és teheti hatékonyabbá a munka és a magánélet világát egyaránt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a ChatGPT mindössze 5 nap leforgása alatt érte el az egy millió felhasználót, szemben például a Netflix-el, ahol ez 3,5 év volt, vagy a Facebook-al, ahol ez 10 hónap alatt következett be.

Mégis milyen problémákat tud megoldani egy AI rendszer?

  • Szeretnél SEO-zott cikkeket a legújabb webshopod blogjára?
  • A legprofibb Excel parancsokat szeretnéd megismerni, hogy felgyorsítsd a táblázat-készítést és kezelést? 
  • A legjobb évfordulós ajándékokat keresed a partnered számára?
  • Szeretnéd megtudni, hogy egy külföldi vakáció alatt milyen éttermeket, látványosságokat és programokat érdemes betervezni? 
  • Talán arra vagy kíváncsi, hogyan írj forgatókönyvet a TikTok videóidhoz vagy hogyan értékesítsd a termékedet vagy szolgáltatásodat, amihez egy konkrét üzleti stratégiára van szükséged? 

Ez csupán néhány terület, ahol az AI a segítségedre lehet, ha okosan és körültekintően alkalmazod.

Ebben a cikkben bemutatom, hogy mire figyelj oda, ha a mesterséges intelligenciát használod és  el akarod kerülni a lehetséges negatív következményeket, valamint leírom azt is, mit tudsz tenni annak érdekében, hogy kiküszöböld ezeket a nehézségeket, és valóban egy egészséges módon építsd be a vállalkozásodba és az életed valamennyi területére.

Akárcsak a social media platformok vagy maga az internet is, így a mesterséges intelligencia is kiválthat mentális, pszichológiai problémákat, ezért ennek tudatosítása az első lépés a megelőzésében. Az, hogy milyen hatása lesz a munka világára, a mentális egészségre, vagy általában a jövőre nézve, még nem lehet pontosan megjósolni, azonban vannak tendenciák, amelyeket már most be lehet azonosítani. 

  1. AI függőség:

    Ahogy az index cikkében is olvasható, a ChatGPT és az ehhez hasonló eszközök alkalmazása könnyedén függőséget okozhat. Utánanéztem ennek a témának és az ezzel kapcsolatban elérhető kutatásoknak, de nem sok releváns kutatást találtam és még nem alakult ki számottevő és egyértelmű nézet a mesterséges intelligencia mentális egészségre, különösen a függőségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Azonban a social media platformok és a függőség kapcsolatának vizsgálatában már számos ilyen kutatás készült. Dr. Ofir Turel például azt állítja egy 2018-as cikk szerint, ami a Kaliforniai Állami Egyetemen jelent meg, hogy az USA népességének körülbelül 10%-kára jellemző a túlzott social media használat. Dr. Turel egy 2017-es kutatásában végül azt is megállapította, hogy azoknak a személyeknek, akik túlzásba vitték a social media használatát, csökkent agyuk szürkeállománya a bilaterális amygdala-nak nevezett agyi területen. Az amygdala egyébként az arcon megjelenő érzelmek felismeréséért felel, illetve hatékonyabbá teszi más emberek metakommunikációjának ismeretét. A social media platformok és az AI platformok használata között pedig könnyedén párhuzam húzható: mindkét esetben hirtelen nőtt meg az egyes platformok népszerűsége, így például az Instagram-nak, a TikTok-nak és a ChatGPT-nek is. Mindkét esetben olyan lehetőségeket tettek elérhetővé ezek a platformok és eszközök, amelyekre korábban még csak nem is gondoltunk volna és amelyek új üzleti és munkalehetőségeket is teremtettek és teremtenek mai napig is. A social media hatásával kapcsolatos hasonló eredmények az AI-al kapcsolatban is nagy valószínűséggel előfordulhatnak. Érdemes tehát előre és tudatosan egy olyan stratégiát kialakítani - például a munkahelyi környezetben - hogyan fog megjelenni az AI, mint hatékonyság-növelő eszköz. Első lépésként készíts listát arról, hogy konkrétan milyen feladatokat vagy folyamatokat tud helyettesíteni vagy megkönnyíteni az AI akár a munkádban, akár a magánéletedben. Ha elkészült a lista, gondold át, mikor a legcélravezetőbb használni ezeket. Eldöntheted például, hogy csak egy meghatározott időintervallumban használod ezeket az eszközöket, és például az esti órákban minőségi időt töltesz a barátaiddal vagy a családoddal, ahogy arról is döntést hozhatsz, hol lehet ezeknek az eszközöknek kiemelt szerepe és melyek azok a területetek, amelyeket nem tud helyettesíteni, kiváltani vagy pótolni.

  2. A kreativitás beszűkülése:

    Az egyik jelenség, ami megkülönböztetheti az AI-t és az emberi munkát az az egyedi, kreatív ötletek és gondolatok létrehozása. A mesterséges intelligencia ugyanis meglévő adatok, adatbázisok alapján dolgozik, tehát már meglévő alkotások és produktumok alapján hoz létre valamit. Ez a funkció számos munkakörben hasznos segítség lehet, például a marketingesek és szövegírók munkáját jelentős mértékben meggyorsíthatja, azonban az AI nem tudja hozzátenni ezekhez a létrejött produktumokhoz a személyes tapasztalatot, az egyedi történeteket és érzéseket, gondolatokat. A mesterséges intelligencia maga is kinyilatkoztatja, hogy nem alkot egyedi véleményt és nincs saját hitrendszere sem. Ha tehát csak az AI-t használod eszközként a munkádban, jelentős mértékben csökkentheti a kreativitásodat. Ha szeretnéd megelőzni a kreativitásod lassú halálát, akkor javaslom, hogy tekints az AI eszközökre úgy, mint ha egy asszisztenssel dolgoznál együtt: az ötletei, a javaslatai és a munkája nélkülözhetetlen, hiszen számos terhet levesz a válladról, időt és energiát spórol meg, hogy te a legfontosabb dolgokkal foglalkozz. Az AI tehát a segítőd, de te tudod hozzátenni a munkájához azt, ami megkülönböztet a versenytársaktól - az egyedi fogalmazási stílusodat, a személyes márkádat, a személyes tapasztalataidat és történeteidet, a te story-dat. Mindazt, ami miatt igazán különleges és érdekes lehetsz. Például, tegyük fel, hogy többen is elkészítenek egy TikTok videót, ahol minden videóban pontosan ugyanazok az információk vagy tanácsok hangzanak el. Talán még a szöveg is pontosan ugyanaz és ennek ellenére is lesz olyan videó, amit nem bírsz majd végignézni és végighallgatni és lesz olyan is, ami felkelti az érdeklődésedet és a figyelmedet. A különbség nem a tartalomban volt, hanem a formában, a stílusban, az emberek előadásmódjában és személyiségében.

  3. Szervezeti szorongás és félelem:

    Az egyik leggyakoribb félelem, amelyet a mesterséges intelligencia elterjedésével kapcsolatban hallhatunk nem más, mint az, hogy kiválthatja az emberi munkát, így lesznek olyan cégek és iparágak, ahol leépítés várható. A Goldman Sachs elemzése szerint körülbelül 300 millió munkahely szűnhet meg vagy alakulhat át az MI hatására. Ez egy valós, megalapozott félelem is lehet, ha úgy tekintünk az AI forradalomra, mint a történelem más ipari és technológiai forradalmára. Nem is kell annyira messzire visszamennünk az időben, hiszen az internet az 1990-es évek végén teljes mértékben megváltoztatta az életünket, és ennek hatására is munkahelyek szűntek meg, és alakultak át (például ennek köszönhető a nyomtatott sajtó hanyatlása, de jelentős mértékben változtatta meg a postai dolgozók, illetve az irodai alkalmazottak munkakörét). Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy ott, ahol munkahelyek tűntek el, új munkakörök is a felszínre bukkantak. Így jött létre az online marketing vagy az e-kereskedelem is. Az AI-ból fakadó szervezeti szorongás szerencsére mérsékelhető, és azon cégvezetőknek és menedzsereknek, akik szeretnék a mindennapi munkát gyorsítani, hasznos lehet, ha úgy kezelik az AI rendszerek bevezetését, mint bármilyen más szervezeti változást: érdemes a változást transzparensen, nyíltan kommunikálni. Sorold fel, hogy konkrétan mit és milyen módon fog hatékonyabbá tenni a mesterséges intelligencia, sorolj fel konkrét példákat is. Alakíts ki olyan programot, szervezeti beavatkozást, amely során a munkatársak megtanulhatják, hogyan tudják alkalmazni ezeket az eszközöket arra, hogy eredményesebbé váljanak. Oszlasd el az alaptalan félelmeket is.

  4. A szociális kapcsolatok zavara:

    A social media eszközök hatására bekövetkezett szociális izoláció és a valóság beszűkülése nagy valószínűséggel bekövetkezhet az AI hatására is. Vannak olyan felhasználók, akik kifejezetten arra használják a mesterséges intelligencia alapú chat programokat, hogy beszélgessenek velük és megosszák az aktuális kihívásaikat problémáikat. Sokan küzdenek azzal, hogy nincsenek kielégítő, támogató emberi kapcsolataik vagy ha vannak, talán olyan élethelyzetben vannak, ahol a hozzájuk legközelebb állók nem tudnak teljes mértékű támogatásukat kifejezni például azért, mert egyszerűen nincsenek benne abban a szakmai közegben. Egy 2019-ben megjelent tudományos cikk a 2000 és 2018 közötti kutatásokat vizsgálta és azt találták, hogy erőteljes, pozitív kapcsolat van a bizonytalanul kötődő (szorongó és elkerülő) személyek és az intenzívebb, diszfunkcionális internet-használat között, vagyis úgy tűnik, hogy azok, akiknek egyébként is bizonytalan a kötődési stílusa a social media-t és az internetet általában arra használják, hogy pótolják vele az egészséges emberi kapcsolataikat. Ez a tendencia erősödhet az AI, különösen az AI csatbotok elterjedésével. 

Az AI által generált problémáknak van valóságalapja, azonban fontos megjegyezni, hogy megfelelő tudatossággal, kommunikációval és stratégiával, illetve egy egészséges munka-magánélet egyensúllyal a legtöbb ilyen típusú kihívás megoldható, kezelhető vagy megelőzhető. Fontosnak tartom, hogy az AI által generált lehetőségekre és kihívásokra holisztikusan tekintsünk, különösen akkor, ha pszichológiai jelenségekről van szó.

Ez a cikk NEM a ChatGPT-vel íródott.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lillakertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6818122614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása