Az igazi vezetés az én-vezetéssel kezdődik.

Lilla Kertész

10+1 állásinterjú tipp, ha sikeres első benyomást keltenél

2023. július 18. - Kertesz Lilla

allasinterju_lilla_kertesz.pngAz állásinterjú gondolata sokunkban szorongást kelt, ugyanis ott van az a bizonyos megfelelési kényszer: szeretnénk megfelelni az elvárásoknak és magunkat jó színben feltüntetni, valamint sikeresen és eredményesen teljesíteni, hogy tovább jussunk a következő körbe vagy pedig megkapjuk azt a bizonyos állásajánlatot az e-mail fiókunkba. Ebben a cikkben összegyűjtöttem 10+1 tippet, ha sikeresen szeretnél helyt állni egy állásinterjún.

  1. Primácia hatás: A pszichológiában primáciának, vagyis elsőbbségi hatásnak nevezzük azt a jelenséget, mely szerint az első benyomásra emlékezünk a legjobban.

    1.png
  2. Tájékozódj a cégről és a pozícióról! Gyűjtsd be minden fontos információt! Nézd meg a weboldalt és a social media felületeket, hol vannak jelen, mit kommunikálnak, mi a cég víziója és értékrendszere. Informálódj a munkatársakról, olvasd el a blogot. Gondolkodj úgy, mint egy detektív: megpróbálsz mindent megtudni, ami segít egy komplex képet kialakítani a szervezeti kultúráról, a cégről és annak működéséről.

  3. Tegyél fel kérdéseket! Miután alapos kutatást végeztél a szervezettel kapcsolatban, a következő lépés, hogy írj össze előre olyan kérdéseket, amire tudni szeretnéd a választ és amelyeket az interjún is fel fogsz tenni.

    2.png

  4. Mélyülj el az önismeretben! Minél inkább ismered önmagad, annál inkább egyértelművé válik számodra, milyen értékrendszer mentén tudsz kapcsolódni másokhoz, valamint milyen környezetben tudsz a legoptimálisabban dolgozni. Ha úgy érzed, nem fordítottál eddig elég időt az önismeretre, tölts ki néhány pszichológiai tesztet, amellyel többet megtudhatsz magadról, illetve válaszolj a következő kérdésekre.

    3.png

  5. Gondold át, hogyan tudsz értéket teremteni a cég számára! Az előző ponthoz kapcsolódik, hogy nem csak önmagadat érdemes alaposan megismerni, de azt is, hogyan tudsz leginkább hozzájárulni az adott szervezet életéhez, célkitűzéseihez és terveihez.

    4.png

  6. Gyakorold a válaszadást a leggyakoribb interjú kérdésekre! Számos cikk készült már arról, melyek a leggyakoribb interjú kérdések, valamint bizonyára te is találkoztál már gyakran előforduló kérdésekkel az állásinterjúkon. Ilyen például az “egy percben mutasd be önmagad” típusú kérdések. Készülj fel ezekből előre, hogy ne érjenek váratlanul és magabiztosan tudj választ adni!

  7. Nézd át még egyszer az álláshirdetést az interjú előtt!  Tanulmányozd az álláshirdetésben leírtakat, az elvárt képességeket és tapasztalatot. Gondold át, hogy neked milyen képességeid vannak, milyen tapasztalataid és ezek hogyan illeszkednek az álláshirdetésben leírtakhoz!

  8. Szimuláld az interjú folyamatot! Hívd át a barátaidat vagy a partnereddel együtt játsszátok el az interjút! A barátod vagy partnered lesz az interjúztató, te pedig a jelölt. Ez a gyakorlat különösen akkor hasznos, ha interjúhelyzetben hajlamos vagy leblokkolni. Ebben az esetben ez a szituációs játék segíthet legyőzni a félelmedet és ismerőssé teszi az ismeretlen, komfort zónádból kívül eső helyzetet.

  9. Jegyzetelj! Ha tudatosan felépített kérdéseidre megkaptad a válaszokat, akkor rögzítsd egy jegyzetfüzetben vagy a telefonodban a hallottakat. Így nem fogsz elfelejteni egyetlen részletet sem, valamint ezzel is pozitív benyomást tudsz kelteni, hiszen ez a lépés is a felkészültségedet hangsúlyozza!

  10. Figyelj oda a testbeszédre! Alkalmazd az úgynevezett hatalmi pózokat, használd a rendelkezésedre álló teret, légy magabiztos és határozott! Kerüld el a hajlott testtartást, és az összekulcsolt karokat és lábakat! Nézz az interjúztató szemébe és sugalld a teatartásoddal is nyitottságodat!

  11. Érkezz időben, 15-30 perccel korábban, ugyanis míg várakozol, van lehetőséged neked is felmérni a terepet, az irodát, a kultúrát, megfigyelni az esetleg előtted kialakuló kommunikációs helyzeteket. Ebből is sokat tudhatsz meg arról, milyen a szervezeti kultúra és az általános hangulat. Ne feledd, hogy te is interjúztatod a céget és nem csak fordítva!

 


Olvasd el további cikkeimet is, illetve ha kérdésed van vagy te is felkészülnél egy állásinterjúra egy coaching alkalom keretei között, írj üzenetet az alábbi e-mail címre:

 info@lillakertesz.com

A bejegyzés trackback címe:

https://lillakertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr3818162258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása