Az igazi vezetés az én-vezetéssel kezdődik.

Lilla Kertész

20 módszer, hogyan fejezd be végre az aggódást és kezdj el élni

2022. március 19. - Kertesz Lilla

blogposztok.png

Dale Carnegie Sikerkalauz 2. avagy a Hogyan fejezzük be az aggódást és kezdjünk el élni c. könyve igazi klasszikusnak számít a személyiségfejlesztő-  és sikerkönyvek között. Bár Carnegie a könyvet 1948-ban írta, üzenete mai napig aktuális a modern kor olvasója számára is, ezért összegyűjtöttem a könyv alapján 20 olyan módszert, ami abban lesz segítségedre, hogyan kezeld a bizonytalanságot és hogyan menedzseld hatékonyabban a stresszes helyzeteket.

  1. Proaktivitás reaktivitás helyett: Dolgozz előre, mivel akkor a te kezedben van a kontroll és nem azt érzed, hogy mások vagy a feladatok határozzák meg az életed, hanem te irányítasz. Ha előre dolgozol, nem határidőre, új, innovatív, kreatív feladatokkal is foglalkozhatsz. Új dolgokkal kísérletezhetsz, többet olvashatsz, fejlődhetsz,  edzhetsz,  több időt tölthetsz a számodra inspiráló emberek társaságában stb…Így érezheted, hogy ura vagy az életednek és nem az élet vagy a külső tényezők uralnak téged.

  2. Élj napról napra! Minden energiánkkal, lelkesedésünkkel és intelligenciánkkal foglalkozzunk a ma feladataival. Ne akarjuk megoldani a jövő nehézségeit. Tervezzünk és készítsünk stratégiát, alkalmazzuk a SMART módszert és határozzuk meg a mérföldköveket is, de ne akarjuk megoldani az egészet egy nap alatt. Ne akard lefutni a maratont 1 perc alatt. 1 perc alatt fusd le azt a távot, amit magad előtt látsz. De 42,2 km-t nem látod magad előtt. Majd foglalkozol a 3. és 4. mérföldkővel, ha elérted az elsőt és a másodikat. “Egyszerre csak egy szem homok, egyszerre csak egy szem feladat.” Mindenki képes arra, hogy megoldja a MA feladatát, ezt írja Dale Carnegie. Foglalkozzunk hát a ma feladatával.

  3. Légy hálás! Ha hálás vagy, észreveszed a pozitívumokat, azt, ami már most is áldás az életedben. Mi az, amit korábban el szerettél volna érni és már jelen van az életedben? Adj hálát érte!

  4. Szeresd a munkát! Legyen játék és ünneplés minden feladat! Törekedj arra, hogy tedd szórakoztatóvá még a látszólag unalmas vagy monoton feladatokat is. Például versenyezz saját magaddal. Növeld a teljesítményedet, csinálj meg többet kevesebb idő alatt! Vagy közelítsd meg az adott feladatot egy kreatívabb szemszögből! Élvezd és légy hálás a feladatokért, amik által közelebb kerülhetsz a céljaidhoz! “A ma a legértékesebb birtokunk. Az egyetlen biztos tulajdonunk.” - írta Dale Carnegie.

  5. Fogalmazd meg magadnak, mi a legrosszabb, ami történhet veled és készülj fel rá, hogy elfogadd azt, ha nincs más megoldás. Utána szenteld minden idődet annak, hogy megpróbálj jobb eredményt elérni, mint a legrosszabb, aminek elfogadására már lelkileg készen állsz.

  6. Elemezd a tényeket higgadtan és annyira objektíven, elfogulatlanul, amennyire tudod! Írj le pro-kontra érveket. Súlyozd azokat és aztán hozz döntést. Elemezd úgy a tényeket, mintha valaki más kihívásait oldanád meg, nem a sajátodat. Önmagában már az is sokat segít, ha objektíven megfogalmazzuk, leírjuk a helyzetet. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket: 1. Min ideskedem? 2. Mit tehetek? 3. Mi az, amit csinálni fogok? 4. Mikor kezdek hozzá? Ezután döntsd el, mit teszel és kezdj bele azonnal a megvalósításba! VAGY: 1. Mi a probléma? 2. Mi okozza a problémát? 3. Mik a lehetséges megoldások? 4. Melyik megoldást javaslod? Kérdezd meg magad, hogy a nagy számok törvénye alapján mekkora az esély arra, hogy amitől félsz, az bekövetkezik!

  7. Foglald el magad, amennyire tudod és nem lesz időd az idegeskedésre! George Bernard Shaw szerint: “A nyomorúság titka, hogy legyen időd azon merengeni, boldog vagy-e vagy sem.” VAGY: Disraeli szerint: “Az élet túlságosan rövid ahhoz, hogy kicsinyesek legyünk.” Az elfoglaltság a legjobb módszer az aggodalom gyógyítására!

  8. Ha nem tudod megváltoztatni a helyzetet, változtasd meg a gondolkodásod és az attitűdödet! Ha mégis idegeskedsz, akkor csak az egészségednek és ezáltal magadnak ártasz. “Nem aggódom a jövő miatt, mert tudom, hogy egyetlen élő ember sem láthatja előre, mi fog történni.” “Csak egy út vezet a boldogsághoz, ha nem aggódunk olyasmin, ami akaratunk hatókörén kívül esik.” - Epiktétosz. Mérlegeld, hogy mekkora ráhatásod van az adott helyzet megváltoztatására. Az elmúlt néhány év rávilágított arra, hogy bármelyik pillanatban történnet gyökeres változás a környezetünkben és a helyzetünkben. Ezért ahelyett, hogy azon aggódsz, hogy kezeld a válságos helyzeteket, fókuszálj arra, milyen lehetőségeket nyújt az adott helyzet számodra.

  9. “Ostobán viselkedünk, ha valamiért túl sokat adunk az életünkből.” Határozd meg, hogy meddig mész el valami érdekében, mennyit vagy hajlandó feláldozni, mennyit vagy hajlandó szorongani. A lelki és testi egészséged legyen a legfontosabb! Mondd ki, hogy ELÉG! Döntsd el mennyi idegeskedést ér meg neked valami és ne legyél hajlandó többet fordítani rá!

  10. Ez itt minden világok legjobbika! Mondd magadnak, hogy 100%-ban biztos a sikered és el fogod érni az áloméletedet! És az univerzum majd gondoskodik a legjobb módszerekről és eszközökről, személyekről út közben, ezért engedd el a felesleges aggodalmaskodást! Alakíts ki inverz paranoid gondolkodásmódot! “Életünk olyan, amilyenné a gondolataink teszik!” - Marcus Aurelius. Ha a gondolataink vidámak, mi is vidámak leszünk és vidám, örömteli eseményeket, embereket vonzunk be az életünkbe! Ha negatív gondolataid vannak, akkor kövesd a fenti tanácsot és foglald el magad annyira, hogy ne legyen időd stresszelni! “Helyes, ha a gondjaink foglalkoztatnak, de az nem, ha idegesítenek.” Ne csak hidd, hanem tudd, hogy sikeres leszel. És sikeres leszel.“Békét nem hozhat senki neked, csak Önmagad.” Játszd el, hogy sugárzóan boldog és sikeres vagy!! “Fizikai képtelenség szomorúnak vagy depressziósnak lenni, amikor eljátszod, hogy sugárzóan boldog vagy!”  “Az ember nem azt vonzza, amit szeretne, hanem ami rá hasonlít.” - James Allen.

  11. Ne gyűlöld az ellenségeidet! Ha gyűlöljük az ellenségeinket, hatalmat adunk nekik magunk fölött. Foglald el magad annyira, hogy ne legyen időd másokkal foglalkozni, csak egy nemes üggyel, a küldetéseddel. Gondolatban se fecsérelj egy pillanatot se arra, aki nem támogat vagy vissza akar húzni, amikor te fejlődni akarsz.

  12. Ne várj hálát! Ilyen az emberi természet. Akkor kellemes meglepetés lesz, ha mégis kapunk! Ha mégse kapunk, nem fogunk bánkódni. “Sok ezer ember él, akik belebetegszenek a hálátlanságba, a magányba, az elhagyatottságba. Arra vágynak, hogy szeressék őket, de ebben a világban csak akkor várhatunk szeretetet, ha nem követeljük, hanem a viszonzás reménye nélkül adni kezdjük. Merő idealizmusnak hangzik? Pedig nem az. Egyszerűen csak józan belátás. Ha boldogok akarunk lenni, nekünk is így kell cselekednünk. Tudom. Megfigyelhettem a családomban…” Adj az adakozás öröméért!

  13. Akármi történik is, légy Önmagad!”  Légy autentikus, hiteles, csak így győzhetsz! Így fedezheted fel valódi értékeidet és küldetésedet! “Ne pazaroljunk egy pillanatot se arra, hogy szorongjunk, mert nem olyanok vagyunk, mint mások. Te valami újdonság vagy ebben a világban.” Légy eredeti! “Te egyedi vagy a világon. Örülj neki. Hozd ki a legtöbbet abból, amit a természet adott neked. Végső soron minden művészet önéletrajzi. Csak azt énekelheted meg, ami vagy. Azt festheted meg, ami vagy. Annak kell lenned, amivé a tapasztalataid, környezeted és öröklött tulajdonságaid tettek. Jóban-rosszban saját kertecskédet kell művelned.”

  14. “A legjobb dolgok a legnehezebbek.” - Thelma Thomson. “Az életben nem az a legfontosabb, hogy a nyereségedből hasznot tudj húzni. Erre az ostoba is képes. Az igazán fontos az, hogy a veszteségedből húzz hasznot. Ehhez intelligencia kell: ez a különbség a bölcs és az ostoba között.” Csinálj a mínuszból pluszt. Nézz szembe a gyengeségeiddel! Ha így teszel, talán sikert arathatsz.

  15. Foglalkozz másokkal, segíts másoknak és megszabadulsz a depressziótól! Ha másoknak segítesz, és örömet okozol másoknak, nem lesz időd a saját bajaiddal foglalkozni. Igyekezz arra gondolni, hogyan szerezhetsz mindennap örömöt másoknak! Gondolj az egészségedre!  Egészségügyi állapotod javulni fog, ha így teszel! “Jó cselekedet az, ami mosolyt varázsol más arcára!” Ha másoknak örömet szerzünk, addig nem gondolunk magunkra, és éppen az önzés okozza a félelmet és a melankóliát. “Ha jó vagy másokhoz, magadhoz vagy a legjobb.” Varázsolj boldog mosolyt az emberek arcára! Érdeklődj irántuk! Mindenki figyelemre vágyik.

  16. Imádkozz! Higgy! Higgy abban, hogy Isten vagy az Univerzum mindent úgy intéz, hogy a dolgok a lehető legnagyobb hasznodra váljanak! Végül minden rendbe jön! “Az aggódás legkiválóbb gyógyszere természetesen a hit.” “Az embernek nem értenie, hanem élnie kell az életet!” Henry Ford szerint: “Isten irányítja a dolgokat, és nincs szüksége a tanácsomra. Ha Isten vezet, akkor hiszem, hogy minden jóra fordul. Min idegeskednék?” VAGY: “A magában álló embert könnyű legyőzni, de az az ember, akiben Isten ereje él, legyőzhetetlen. Tudom. Kérjetek, és kaptok, keressetek, és találtok, zörgessetek, és ajtót nyitnak nektek.” Az ima segít megfogalmazni azt, ami idegesít. Az ima azt az érzést kelti bennünk, hogy megoszthatjuk terheinket, nem vagyunk egyedül. Az ima a cselekvés elvére épül. Az első lépés a tettek felé.

  17. Senki sem rúg a döglött kutyába. A méltatlan bírálat gyakran bók, álruhában. Az emberek nem törődnek azzal, mi van másokkal. Magukkal törődnek. “Ne zavarjon, mit mondanak az emberek, amíg a szíved mélyén biztos vagy benne, hogy helyesen cselekszel.” - Teddy Roosevelt. Ha kiemelkedsz a tömegből, akkor bírálni fognak. Szokd meg a gondolatot.

  18. A fáradtság jelentős százaléka nem fizikai, hanem érzelmi eredetű! Az unalom például fáradttá tesz!  Tanulj meg lazítani, amíg dolgozol. Kezdd az izmaiddal! Lazítsd el az izmaidat! Meditálj! Feküdj le 20 percre aludni, ne többre, ne kevesebbre. Pihenj!! Pihenj, mielőtt dolgozol, kapcsolj ki! És hatékonyabb leszel, többet fogsz teljesíteni.

  19. Négy jó munkamódszer, ami megelőzi a fáradtságot és az idegességet: 1. Tegyél el az asztalodról minden iratot, amely nem a megoldandó feladattal kapcsolatos (ugyanez igaz, ha laptopon dolgozol: zárj be minden ablakot, ami nem a feladatoddal kapcsolatos). 2. Fontossági sorrendben végezd az ügyeket! 3. Ha felmerül egy probléma, oldd meg azonnal, ha rendelkezésedre áll minden tény, ami a döntéshozatalhoz kell. Ne halogasd a döntéseket. 4. Tanulj meg szervezni, megosztani a feladatot és ellenőrizni. 

  20. Minden reggel tarts Magadnak lelkesítő beszédet! “Ezt kell csinálnod. És ha már muszáj, miért ne élveznéd? Csináld szívvel-lélekkel!” Ezzel rá tudod venni magad, hogy bátor és boldog, hasznos és békés gondolataid legyenek. Ha beszélsz magadnak mindarról, amiért hálás lehetsz, olyan gondolatokkal töltheted meg az elmédet, amelyek szárnyalnak és dalolnak.

Ha hasznosnak találod a fenti módszereket, eszközöket, akkor ne várj tovább: válassz ki egyet a fentiek közül és kezd el beépíteni a gyakorlatba. Szánj időt a módszerre például azáltal, hogy 30 napon keresztül, mint egy próbaidőszak, gyakorlod a tanultakat és megnézed, milyen eredmények születnek a 30 nap alatt. Ha nem tetszik, amit tapasztaltál, még mindig visszatérhetsz a régi működéshez.

Ha segítségre van szükséged a fentiek gyakorlatba ültetéséhez, küldj egy üzenetet az alábbi e-mail címre és egyeztessünk egy első online konzultációt.

info@lillakertesz.com

A bejegyzés trackback címe:

https://lillakertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1517784072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása