Az igazi vezetés az én-vezetéssel kezdődik.

Lilla Kertész

10 tipp, ha start-up stílusú irodát szeretnél

2022. március 29. - Kertesz Lilla

blogposztok-3.png

Az elmúlt hetekben az egyik ügyfelem belefogott egy nagyszabású iroda-átalakító projektbe, amelynek célja, hogy kialakítson egy inspiráló, kreativitást és cselekvést serkentő irodai környezetet. A cég - bár már 20 éves elmúlt - rendkívüli sebességgel fejlődik és szeretné is fiatalos lendületét megtartani. Ezért döntöttek úgy, hogy a start-up-okhoz hasonló irodai designt szeretnének.

Mivel az elmúlt években volt lehetőségem belelátni több start-up cég működésébe is, így felkértek arra, hogy segítsek a projektben az ötleteimmel. Ebben a cikkben eddigi tapasztalataim és egy mini kutatás eredményeit osztom meg veletek és a cikk végén mellékelek egy Pinterest mappát is, amiből szintén tudtok ihletet meríteni, ha a ti cégetekben is elérkezett az idő egy iroda design frissítéshez.

  1. Stílusos fogadó iroda/ recepció: Az első terem, ahová valaki belép, meghatározó, így erre érdemes sok figyelmet szentelni. Pl. megvilágított falak vagy logó, úgynevezett  “statement falak”, kellemes, meleg, barátságos, design-os környezet. Jó lehet, ha van egy kicsi asztalka és két kényelmes szék vagy fotel, esetleg egy kanapé valahol, ahová le lehet ültetni a vendégeket, tárgyaló partnereket, ügyfeleket.
  2. Statement falak: A statement falat nevezhetnénk magyarul akár ékszerfalnak is, ugyanis a jellemzője az, hogy a 4 falból az egyik kiemelkedik: színben, megvilágításban, más a tapéta, esetleg kreatív, inspiráló üzenetekkel tűzdelt stb…Rengeteg példa van erre a Pinterest mappában: pl. színes, élénk színű vagy éppen hogy nagyon sötét színű falak, nagy feliratok a falakon, inspiráló üzenetek, térképek a falon stb...
  3. Szórakoztató, fun, nem mindennapi elemek: A startup irodákra jellemző, hogy van valamilyen szórakoztató, bohókás elem, ami megjelenik. Például: babzsákok, függőágyak, sokféle szín alkalmazása, színes, vidám bútorok, viccesebb idézetek, csocsó asztal, ping-pong asztal, játék szoba vagy pihenő szoba, csúszda, sátrak, hinták, telefonfülke, egy átalakított autó vagy busz az épület belsejében, mint egy mini iroda stb….. Ezek a vidám elemek kellemes hangulatot kölcsönöznek az irodának, felkeltik a figyelmet,  alkalmasak lehetnek gondolat-indítónak, a szervezeti kultúra szerves részévé válhatnak.
  4. Raklapelemek: Amikor ötleteket kerestem és kutattam, sokszor szembejöttek a raklapbútorok a start-up-irodában. Pl. raklapból készült padok, székek, asztalok, fotelek, kanapék, raklap szekrények, tárolók stb. Ha van lehetőség rá és van kert, terasz vagy udvar ami kapcsolódik az irodához, akkor lehet készíteni egy raklapbútorokból összeállított kinti garnitúrát, és grillező, szalonnasütő helyet is kialakítani. Kiváló és hosszútávon költséghatékony megoldás is lehet ez, hiszen a jövőbeli csapatépítő események helyszínéül is szolgálhat.
  5. Műfű: A műfű vagy növényfal többször is megjelenik a statup irodákban változatos koncepciókban. A cikk végén a Pinterest mappában találtok erre több alkalmazási lehetőséget is.
  6. Nagy üvegfalak vagy hatalmas ablakok: Az iroda belsejében is jellemző, hogy nagy üvegfalakkal vannak elválasztva irodák vagy szekciók. Sok esetben az egész irodába belátni, hiszen üvegből készült a fal, a tágasság érzetét is kelti ezzel a választással.
  7. Fehér szín: Mindig van egy alapszín, ami az iroda nagy részét jellemzi és ehhez társul minden egyéb szín vagy kreatív dolog. Általában nagy fehér terek, fehér bútorok a legjellemzőbbek, mert ehhez szinte minden más szín illik és társítható.
  8. Egy sarok, ahol az ember meg tud húzódni, be tud “kuckózni” és pihenni egy 10 percet. Sok párnával, hangulatvilágítással, kanapéval, kanapéággyal. Ez lehet a kreatív ötletek kuckója is. Ide el lehet vonulni kreatív ötleteket gyűjteni, meditálni, visszavonulni és gondolkodni.
  9. Növények: Sok startup iroda állat-és növénybarát. A növények és állatok növelik az iroda barátságos, kreatív, nyitott, innovatív hatását. Jellemzőek még a növényfalak is, vagy a növényekkel végigfuttatott felületek, lásd feljebb.
  10. Indusztriális elemek: Sok irodának egy részét meghagyják eredeti állapotában, fenntartva az indusztriális, ipari hatást, a betonelemeket, betonfalak egy részét, a téglákat, a faelemeket.

További inspirációhoz összegyűjtöttem ötleteket az alábbi Pinterest mappában:

Start-up Iroda Design


A környezetünk meghatározó szerepet tölt be az életünkben és mivel rengeteg időt töltünk a munkánkkal, így az iroda-és munkakörnyezetünk jelentősen befolyásolhatja életminőségünket és teljesítményünket. Az úgynevezett "happiness management" vagy a boldogság-menedzselés a szervezeti kultúra alakításában kiemelt figyelmet szentel a környezetnek.

Olvasd el további cikkeimet is, illetve ha kérdésed van, az alábbi e-mail címen tudsz keresni:

info@lillakertesz.com

A bejegyzés trackback címe:

https://lillakertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1917791610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása